Een samenleving waarin iedereen mee kan doen,
begint met toegankelijke informatie.

Traktatieschaal

De Traktatieschaal is ontwikkeld om, op een positieve manier, de maat van een traktatie op school binnen de perken te houden. Basisscholen in de Utrechtse wijken Kanaleneiland en Overvecht liepen tegen het probleem aan dat traktaties op school steeds vaker niet alleen ongezond, maar vooral ook overdadig waren. Hieruit ontstond de vraag naar een nieuwe vorm van communicatie rond het traktatiebeleid.

In samenwerking met de afdeling Jeugdgezondheidszorg van de Gemeente Utrecht onderzochten wij deze vraag. Vanuit dit onderzoek is de Traktatieschaal ontwikkeld. De Traktatieschaal is een product dat met kinderen mee naar huis gaat wanneer zij reden hebben om te trakteren, waarna zij ook zullen trakteren vanaf deze schaal. De schaal bevat vrolijk gekleurde bekers en een deksel voor traktaties met prikkers. De porties kunnen dus niet groter zijn dan wat in de bekers of op een prikker past.

Ook krijgen de kinderen een map mee, ter inspiratie voor de ouders, waarin kleine en vaak gezonde traktatie ideeën terug te vinden zijn. Deze ideeën kunnen door het schooljaar heen aangevuld worden. Ook zijn in deze map kleurplaten en knipvellen bijgevoegd en is het traktatiebeleid van de school nog eens terug te vinden. Naast de schaal en de map is er ook een poster en filmpje ontwikkeld die in school opgehangen, dan wel verspreid, kunnen worden. Deze herinneren ouders aan het belang van gezonde en in ieder geval kleine traktaties.

In samenwerking met Jeanine Middelman zijn wij op dit moment bezig met de doorontwikkeling van de Traktatieschaal. Het oorspronkelijke ontwerp is vernieuwd en er is een nieuw ontwerp bijgekomen. Voor deze modellen zijn wij nog op zoek naar testlocaties. Voor meer informatie kunt u ons mailen op info@studioflessenpost.nl.

Concept – Studio Flessenpost
Ontwerp TraktatieschalenJeanine Middelman
Oorspronkelijk ontwerp traktatieschaal – Niels van Haaften
Vormgeving traktatieboek en poster – Annet Dekker
Illustraties – Anna van Duijn
Studiofoto’s schaal en map – Anouk Dalessi
Studiofoto’s traktaties – Tim van der Post
Foto’s schaal in de praktijk – Sonia Laan
Muziek in filmpje – Niels van Haaften

×