Een samenleving waarin iedereen mee kan doen,
begint met toegankelijke informatie.

Groeikaarten

De Groeikaarten zijn een set kaarten met daarop activiteiten die ouders kunnen doen met hun jonge kinderen. Ze worden ingezet om de ontwikkeling te stimuleren op het gebied van cognitie, motoriek en voeding. De kaarten worden gebruikt in gesprekken tussen zorgprofessionals en jonge ouders, die moeite hebben met lezen en schrijven. Ze zijn voor de professional een concreet middel, aan de hand waarvan tips voor het stimuleren van de ontwikkeling worden uitgelegd aan de ouders. De drie sets zijn opgebouwd in stappen voor leeftijden van nul tot vier jaar.

De kaarten worden ingezet door zorgverleners en andere professionals tijdens een gesprek of werksessie, dit kan ook een groepsvorm zijn. Er zijn verschillende vormen van gebruik mogelijk, maar de meest voor de hand liggende is het bespreken van één passend kaartje, waarbij aan de hand van de illustratie op de voorkant van het kaartje, de activiteit die aan de achterkant beschreven staat, wordt doorgenomen met de ouder(s). Wanneer de kaarten meegegeven worden aan de ouder(s), vormen deze een tastbare herinnering aan het uitvoeren van de activiteit.

De ontwikkeling van de kaarten is tot stand gekomen naar aanleiding van een vraag vanuit de afdeling Jeugdgezondheidszorg van de Gemeente Utrecht. Zorgprofessionals in de wijken Kanaleneiland en Overvecht zochten naar een laagdrempelige manier om met, vaak laaggeletterde, ouders in gesprek te gaan over hoe zij kunnen bijdragen aan de cognitieve ontwikkeling van hun jonge kind. Naar aanleiding van deze vraag zijn wij in samenwerking met de afdeling Jeugdgezondheidszorg onderzoek gaan doen naar de situatie, doelgroep en werkwijze van de professionals, met als resultaat een set Groeikaarten met laagdrempelige opdrachten voor deze jonge ouders.

De sets zijn hierna uitgebreid naar de drie verschillende thema’s; cognitie, motoriek en voeding. Daarnaast zijn verschillende aanvullende middelen ontwikkeld die het gebruik van de kaarten versterken, zoals een poster en overzichtelijke boekjes waar alle kaarten nog eens in terug komen. Ook is er een slabbetje ontwikkeld dat wordt uitgedeeld aan alle ouders van pasgeboren kinderen. Deze wordt gebruikt als introductie tot het consultatiebureau en geeft daarnaast het belang aan van het stimuleren van de ontwikkeling van een jong kind. Dit slabbetje wordt op dit moment uitgedeeld aan alle pasgeboren kinderen in de gemeenten Utrecht en Amsterdam.

De kaarten worden naast het consultatiebureau, ook gebruikt door de buurtteams en de moeder-baby groepen in Utrecht. Tevens gebruiken verschillende andere organisaties, zoals Taal Doet Meer en ROC Midden Nederland, de kaarten in hun dagelijkse werkpraktijk. Ook wordt op dit moment in samenwerking met Geboortezorgorganisatie Eigenwijs een set instructiekaarten, in dezelfde stijl als de Groeikaarten, ontwikkeld voor zwangere vrouwen met een extra hulpvraag.

Gebruik binnen uw organisatie

Wilt u de Groeikaarten ook gaan gebruiken binnen uw organisatie? Dat kan natuurlijk! Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via info@studioflessenpost.nl. Wij kijken graag met u mee naar de mogelijkheden die de Groeikaarten kunnen bieden binnen uw organisatie.

Ontwikkeld in samenwerking met JGZ Utrecht

IllustratiesAnna van Duijn

×